Restauratie stucwerk

Rijk geornamenteerde plafonds, vaak door stucwerkers/beeldhouwers ontworpen en vervaardigd , worden op de lange duur bedekt met tientallen lagen witkalk/verf.
Door het verwijderen van die oude lagen witkalk/verf kan men dergelijke plafonds en ornamenten wel weer in de oude luister herstellen en de scherpte weer terug brengen.
Een stucplafond laten restaureren moet niet worden onderschat, dit dient vakkundig gedaan te worden om verdere schades te voorkomen.
Vaak zijn bij oude ornamenten plafonds vele scheuren en loszittende delen ontstaan, dit komt meestal omdat de rietspijkers en koperdraden zijn doorgeroest, door bijvoorbeeld een oude lekkage, of trillingen van verbouwingen en zwaar verkeer.
Door het gewicht van de raapspecie en het ornamentiek, kan in het ergste geval het gehele plafond verzakken, losraken/vallen.
dus om verdere schade te voorkomen is het van belang om tijdig in te grijpen.
Het is van belang om het losgeraakte/verzakte plafond te verankeren doormiddel van ringen en schroeven om erger te voorkomen.
Mocht het zo zijn dat er delen van het plafond niet meer te redden zijn, dan kan ik met behulp van de oude kapotte stukken (lijsten of ornamenten) namaken of herstellen.
De ornamenten en lijsten worden dan op de traditionele manier vervaardigd in mijn atelier.

Restauratiebestek stucadoorswerk

Het restauratiebestek stukadoorswerk is naar aanleiding van een enquête onder restauratiearchitecten gedaan.

De bestekteksten zijn gegroepeerd in de werkvolgorde die op het werk het meest gangbaar is. Hiermee hopen de samenstellers een goede handreiking te hebben gedaan aan de bestekschrijvers en de stukadoors die het werk moeten calculeren, organiseren en uitvoeren. Deze bestekversie wordt digitaal beschikbaar gesteld, zowel op CD-rom als op de website van het Bedrijfschap Afbouw.

Om de toegankelijkheid te vergroten, is ook een besteksmodule met STABU ontwikkeld. Belangrijk voor de stukadoorsbranche was de omschrijvingen van het werk geheel onder hoofdstuk 40 van STABU te kunnen plaatsen.
Contact: Pluimzegge 1 , 2498 DE Den Haag , tel : 0153611239 , mobile tel: 06 53749424 , e-mail : info@zardoni.nl
     
Lid van Vakgroep Restauratie Stukadoors

www.stucwerk-restauratie.nl
Home  » Restauratie
Restauratie & Decoratie stucadoor